Volgens de HACCP regels die gehandhaafd worden door de NVWA, moeten snijplanken in de horeca verschillende kleuren hebben om kruisbesmetting te voorkomen. In de reguliere (horeca) handel zijn deze snijplanken te koop in vaste formaten. Voor op maat gemaakte snijplanken is vaak geen oplossing. Wij bieden deze oplossing wel! Via onze webshop kunt u diverse HMPE snijplanken in de HACCP kleuren op maat bestellen. Zowel de dikte, afmetingen en zelfs vorm zijn vrij. Zo kunnen wij op aanvraag ronde snijplanken of snijplanken met een hele specifieke vorm maken op onze CNC freesbank.
Waar gebruik je welke kleur snijplank voor?
In de onderstaande tabel kun je terugvinden welke kleur er voorgeschreven is volgens de HACCP regels.
Kleur |
toepassing |
Kaas, Brood en overige |
|
Vis |
|
Groente en fruit |
|
Rauw vlees |
|
geel |
Gevogelte (kip, duif, kalkoen etc) |
Bruin |
Gebraden/gaar vlees |
De kleur van de plaat maakt voor de hygiëne niets uit. Er wordt enkel een kleurstof toegevoegd om de snijplank de juiste kleur te geven en die kleurstof heeft geen effect op de foodgrade certificering. Echter met het oog op kruisbesmetting bij bijvoorbeeld het niet grondig schoonmaken van een snijplank is het gebruik van gekleurde snijplanken ook bij thuisgebruik ten zeerste aan te raden.
Schoonmaken en schoonfrezen van snijplanken
HMPE kunststof snijplanken kunnen prima schoongemaakt worden in een (industriële) vaatwasser. Het materiaal kan (kortstondig) temperaturen van 120°C aan. Na verloop van tijd kan het snijoppervlak van de kunststof snijplank ruw gaan worden door gebruik. Dit geeft een veel grotere kans op bacterievorming, die zich in de kieren in de plaat gaan nestelen. Daarom is het aan te raden om industriële horeca snijplanken tijdig te vervangen of te laten repareren. Dit kan door de toplaag van de plaat weg te frezen daardoor er weer een schoon snijvlak ontstaat. Wij kunnen dit voor u verzorgen. Neem daarvoor contact met ons op.